HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Moderator: sq9

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez majkel_28 » 2013-03-20, 15:09

Witam sq9 to proszę wytłumacz mi że wgrywam nowy system do tunera po konfiguracji nie widzi mi czytnika ani karty a po podłączeniu tunera do internetu w plugins nie ma możliwości pobrania oscam bo po prostu go tam nie ma chyba ze już mi na oczy padło jestem zielony w linuxie ale prosił bym o proste odpowiedzi bo takich nowych odbiorców jest wielu.
TNK Smart HD
GI Xpeed LX 2
GM Hypercube
majkel_28
 
Posty: 67
Dołączenie: 2011-07-16, 22:22

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez sq9 » 2013-03-20, 16:06

ups!
wgrałem to oprogramowanie i....... :shock: (nie mam za dużo czasu ostatnio :mrgreen: )
no cóż nie jest to "wypust" dla "zielonych"
faktycznie brak możliwości pociągnięcia oscam z pluginów :shock:
1.FORECA robi GS nie używać :idea:
2.trzaski na wyjściu fonicznym przez HDMI (ja słyszałem je jak nie było sygnału na danym kanale)
3. w MENU brak obsługi dysku :shock:
4.znajdzie się jeszcze kilka "kwiatków"
wieczorem posiedzę nad tym (teraz muszę pracować niestety) :-x
[color=#4000FF]GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 8 /color]
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez SebiCo » 2013-03-21, 07:22

Dla wszystkich, którzy mają problem z oscamem na sofcie 18032013 - mała modyfikacja ;)
Konfigi oscama są w: /etc/tuxbox/config (konfigi od kolegi sq9 z TEGO wątku)
Uruchamianie oscama: Menu -> Blue-PPanel -> EMU-Menu -> Start EMU

LINK

PS soft działa na 100% więc jeśli ktoś będzie miał z nim problemy to musi szukać przyczyny u siebie :idea:
SebiCo
 
Posty: 30
Dołączenie: 2011-04-13, 09:16

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez wispiotr » 2013-03-21, 08:21

soft działa tylko mam problem z konfigami czy nie ma ktoś gotowca na tnk sd przesiadłem się z uniboxa 9080 i nie bardzo mogę sobie poradzić
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez sq9 » 2013-03-21, 09:37

@ wispiotr
najpierw wgraj oprogramowanie które wyłożył kol.SebiCo :!: :!:
następnie możemy rozmawiać o problemach z kartą TNK SD :idea:

UWAGA!
oprogramowanie do HYPERCUBE ze strony producenta jest w postaci FTA (dla zielonych w te klocki )
kto chce sprawne ma do dyspozycji oprogramowanie od SebiCo
[color=#4000FF]GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 8 /color]
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez wispiotr » 2013-03-21, 10:09

wgrałem i dalej nic
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez sq9 » 2013-03-21, 10:22

A to czytał ?
viewtopic.php?f=50&t=1292&p=13523#p13523

porównaj pliki konfiguracyjne z tym co masz w tunerze jak są różne popraw na to co widzisz w poradniku edytując z zapisem :!:

łączysz się z tunerem FTP najlepiej programem DCC
idziesz do /etc/tuxbox/config
znajdujesz plik oscam.server EDYTUJESZ go :!:
dla kart TNK SD ma być wpis :
Kod: Zaznacz wszystko
    # oscam.server generated automatically by Streamboard OSCAM 1.20
    # Read more: http://www.streamboard.tv/svn/oscam/trunk/Distribution/doc/txt/oscam.server.txt

    [reader]
    label                         = TNK SD
    protocol                      = internal
    device                        = /dev/sci0
    caid                          = 0B00
    detect                        = cd
    mhz                           = 400
    cardmhz                       = 400
    group                         = 1

zapisujesz następnie restart tunera i działa !
jak nie , to łączysz się z oscam przez Web interface i wykładasz tu log lub zrzut ekranu
i nie pytaj jak to zrobić tylko włącz myślenie :!:
[color=#4000FF]GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 8 /color]
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez SebiCo » 2013-03-21, 10:46

Jedna mała uwaga - w tym sofcie co podałem oscam sam nie startuje po włączeniu tunera trzeba go uruchomić z Menu -> Blue-PPanel -> EMU-Menu -> Start EMU (poprawie to w następnej wersji ;-) )
SebiCo
 
Posty: 30
Dołączenie: 2011-04-13, 09:16

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez majkel_28 » 2013-03-21, 11:04

Dzięki wielkie już mi działa TNK Smart HD a można jakimś sposobem dograć ten plugins oscam aby można było go edytować? Bo w przyszłości chcę zrobić server na Hypercube a odbiorco w innym pokoju będzie GM 9080.
TNK Smart HD
GI Xpeed LX 2
GM Hypercube
majkel_28
 
Posty: 67
Dołączenie: 2011-07-16, 22:22

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez SebiCo » 2013-03-21, 11:28

Ustawienia oscama najłatwiej jest edytować przez jego webif

cytując @sq9

[webif]
httpport = 9998
httpuser = gm
httppwd = gm


w przeglądarce wpisujesz
adres_hypercube:9998
i reszta jak wyżej - adres_hypercube to oczywiście fizyczny adres jaki dostał tuner, np. 192.168.1.3
SebiCo
 
Posty: 30
Dołączenie: 2011-04-13, 09:16

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez sq9 » 2013-03-21, 17:27

Dla bardziej wprawnych:
jest jeszcze oscam SFTEAM dla ARM (nowsze wersje) jednak w nim są problemy z obsługą czytnika kart
poprawny wpis zamiast :

Kod: Zaznacz wszystko
device                        = /dev/sci0


to :
Kod: Zaznacz wszystko
device                                 =/dev/dvb/adapter0/demux0
[color=#4000FF]GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 8 /color]
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez wispiotr » 2013-03-21, 18:01

dzięki wszystkim za pomoc już działa
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez SebiCo » 2013-03-21, 18:59

No to mod v2.1 ;)

LINK

w stosunku do pierwszej wersji:
- poprawione skrypty
- dodany restart OScama
- dodane automatyczne uruchamianie OScama podczas startu tunera
- dodane picony
- i inne :mrgreen:


PS na pocieszenie dodam, że na razie ten mod będzie ostatni do czasu pojawienia się nowego firmowego softu ;-)

Proszę pobrać wersję v2.1, wersja v2 generowała GS przy wchodzeniu w ustawienia sieci.
Ostatnio edytowany przez SebiCo, 2013-03-21, 20:06, edytowano w sumie 1 raz
SebiCo
 
Posty: 30
Dołączenie: 2011-04-13, 09:16

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez majkel_28 » 2013-03-21, 20:06

Dzięki zaraz się pobawię.
TNK Smart HD
GI Xpeed LX 2
GM Hypercube
majkel_28
 
Posty: 67
Dołączenie: 2011-07-16, 22:22

Re: HYPERCUBE oprogramowanie fabryczne -dyskusja

Postprzez cetra » 2013-03-22, 05:52

Mam pytanie do osób które miały problem z odbiorem kanałów HD na wcześniejszym sofcie.
Jak wiadomo oprogramowanie z 18.03 poprawiło tą usterkę ale w moim przypadku pojawiają się
sporadyczne stop klatki obrazu raz na 3-15 min zacięcie trwa około 5s
w danym momencie SNR na poziomie 14,7-15,0dB (dane dla domo+hd)

logi z oscama :
2013/03/22 5:23:20 30711470 c local (0100&000068/379E/64:06AE): found (3343 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:23:31 30711470 c local (0100&000068/379E/64:0ECA): found (3324 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:23:41 30711470 c local (0100&000068/379E/64:1F72): found (3333 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:23:51 30711470 c local (0100&000068/379E/64:B02B): found (3344 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:24:01 30711470 c local (0100&000068/379E/64:4AE5): found (3327 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:24:11 30711470 c local (0100&000068/379E/64:C468): found (3325 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:24:22 30711470 c local (0100&000068/379E/64:A5AE): found (3333 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:24:32 30711470 c local (0100&000068/379E/64:5AF1): found (3350 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:24:42 30711470 c local (0100&000068/379E/64:8DDC): found (3327 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:24:52 30711470 c local (0100&000068/379E/64:588F): found (3335 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:25:02 30711470 c local (0100&000068/379E/64:7175): found (3344 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:25:12 30711470 c local (0100&000068/379E/64:705D): found (3345 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:25:23 30711470 c local (0100&000068/379E/64:01F4): found (3328 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:25:33 30711470 c local (0100&000068/379E/64:00CC): found (3336 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:25:43 30711470 c local (0100&000068/379E/64:699B): found (3296 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:25:53 30711470 c local (0100&000068/379E/64:A216): found (3349 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)
2013/03/22 5:26:03 30711470 c local (0100&000068/379E/64:59AE): found (3330 ms) by cyfra+ (of 1 avail 1)

czy u Was również występują takie zacięcia ??
w moim przypadku na innych kanałach np tvn24 też występuje ten problem.
cetra
 
Posty: 17
Dołączenie: 2013-02-15, 08:58

PoprzedniaNastępna

Powróć do Golden Media Hypercube

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron