Karta C+/SmartHD w oscam

Moderator: sq9

Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez sq9 » 2013-03-01, 23:35

W tym temacie będziemy poruszać problemy z uruchomieniem karty C+ w oscam :idea:
problemy można zgłaszać w formie loga z oscam dodając go jako plik do opisanego problemu :idea:
Wpisy nie dotyczące karty lokalnej będą kasowane a autor odpowiednio nagradzany :mrgreen: :!:

gdzie znajdują się pliki :
/usr/bin/ = miejsce w którym jest binarka oscam-stable

/etc/tuxbox/config/oscam-stable = miejsce w którym znajdują się pliki konfiguracyjne

[webif]
httpport = 9998
httpuser = gm
httppwd = gm
Załączniki
oscam-stable.rar
oscam 1.0_8446.ARM
(378.5 KiB) Ściągnięto 298 razy
konfiguracja_oscam.rar
konfiguracja oscam dla karty C+
(12.7 KiB) Ściągnięto 314 razy
GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 5.6 | GM HYPERCUBE HYPERION v5.6 BETA I GI980HD HYPERION5.5
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez wispiotr » 2013-03-15, 10:55

witam mam prośbę nie mogę sobie poradzić z ustawieniami oscama podanymi w poradniku co mogę robić nie tak wyskakuje mi błąd 111 przepraszam ale jestem powiedzmy zielony jeżeli chodzi o hypercube posiadam kartę TNK sd i czym edytować oscam.server jak nie notatnikiem windows
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez Zulu » 2013-03-15, 13:40

Edytuj w Notepad ++
Kod: Zaznacz wszystko
[reader]
label = tnk
enable = 1
protocol = internal
device = /dev/sci0
services = tnk
caid = 0B00
detect = cd
mhz = 357
cardmhz = 357
ident = 0B00:000000
group = 1
emmcache = 1,3,255
Zulu
 
Posty: 6
Dołączenie: 2013-01-26, 10:31

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez sq9 » 2013-03-15, 20:16

Dla kart conax najlepiej taktować:
mhz=400
cardmhz = 400

w poradniku do pobrania oscam.server dla C+/TNK SD/TNK SMART HD
GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 5.6 | GM HYPERCUBE HYPERION v5.6 BETA I GI980HD HYPERION5.5
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez wispiotr » 2013-03-26, 13:36

witam proszę o pomoc w konfiguracji oscama to jest obecna konfiguracja :

Kod: Zaznacz wszystko
# oscam.server generated automatically by Streamboard OSCAM 1.20-unstable_svn build #5630
# Read more: http://streamboard.gmc.to/oscam/browser/trunk/Distribution/doc/txt/oscam.server.txt

[reader]
label = TNK SD
protocol = internal
device = /dev/sci0
caid    = 0B00
group = 1
#ident = 0B00:000000

# uncomment and enable this lines below only if devices are present
#[reader]
#label                         = TNK SD
#enable                        = 1
#protocol                      = internal
#device                        = /dev/sci0
#detect                        = cd
#mhz                           = 400
#cardmhz                       = 400
#caid                          =
#ident                         =
#services                      =
#group                         = 1
#emmcache                      = 1,3,255
#lb_weight                     = 100
#cccreshare                    = 3
#audisabled                    = 0

#[reader]
#label                         = smartreader
#enable                        = 1
#protocol                      = mouse
# dreambox kernel does not support smartreader protocol so use mouse and set speed with ttyS0 tool
# for devices boxes with libusb1.0.6 or greater and kernel above 2.6.30 use smartreader
#device                        = /dev/ttyUSB0 
# for smartreader protocol use bus:device
#   bus:device   bus name and device name of the Smartreader+
#         (get the names with lsusb 'Bus' and 'Device')
#detect                        = cd
#mhz                           = 600
# do not use with mouse do use with smartreader protocol
#cardmhz                       = 600
# do not use with mouse do use with smartreader protocol
#caid                          =
#ident                         =
#services                      =
#group                         = 3
#emmcache                      = 1,3,15
#lb_weight                     = 100
#cccreshare                    = 3
#audisabled         = 0

# uncomment and adapt to your needs the readers below this line or ad extra ones.
#[reader]
#label                         = pcserverlocalnetwork
#enable                        = 1
#protocol                      = cccam
#device                        = 192.168.123.9,12000
#account                       = user
#password                      = pasword
#reconnecttimeout              = 5
#group                         = 5
#emmcache                      = 1,2,15
#lb_weight                     = 100
#cccversion                    = 2.2.1
#cccmaxhops                    = 5
#ccckeepalive                  = 1
#cccreshare                    = 3
#audisabled                    = 0

# on cccam it would be a c line like:
#C: 192.168.123.9 12000 user pasword no { 0:0:5 }

#[reader]
#label             = remoteccampeer
#enable          = 1
#protocol         = cccam
#device          = cccam.example.cx,12925
#account         = user
#password         = password
#services         = !service1,!service2
# (the ignored providers or channel see oscam.services)
#reconnecttimeout       = 5
#group             = 12
#lb_weight         = 100
#cccmaxhops         = 5
#cccreshare         = 3
#ccckeepalive         = 1
#audisabled          = 1
# the best is for NOT sending emm's to remote cccam peers
#cccversion         = 2.2.1

# on cccam it would have been a c line like :
# C: cccam.example.cx 12925 user password no { 0:0:5 }



mam kartę TNK SD,podałem tylko oscam serwer bo inne nie trzeba.będę wdzięczny za pomoc
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez sq9 » 2013-03-26, 15:56

Nie rozumiem Twojego postępowania masz gotowe :
viewtopic.php?f=50&t=1292
po co to robisz :?:

w Twojej konfiguracji brak sekcji odpowiedzialnej za taktowanie karty ,to jak to ma działać :idea:
już raz napisałem : "włączyć myślenie " nic więcej nie jest potrzebne :!:
GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 5.6 | GM HYPERCUBE HYPERION v5.6 BETA I GI980HD HYPERION5.5
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez wispiotr » 2013-03-26, 17:27

a ja nie rozumiem twojego nikt nie jest omnibusem tak jak łaskawy pan
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez wispiotr » 2013-03-30, 09:46

Witam teraz mam problem tego rodzaju gdy łącze się przez Webif to nie widzę plików z tunera gdzie mam ich szukać
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez sq9 » 2013-03-30, 11:45

Słuchaj no @wispiotr vel @ kamyk11
jak będziesz tak "matolić" to nikt nie udzieli Ci odpowiedzi :roll:
co SebiCo napisał ?

Re: KONFIGRACJA OSCAMU

Postprzez SebiCo piątek, 29 marca 2013, 12:58
TUTAJ masz opisany sposób połączenia przez putty.
Host name - IP tunera
user - root
hasła brak


wysiliłeś się chociaż by sprawdzić co to jest "putty"
web interface oscam jest do podglądu /edycji ustawień oscam via http
pliki możesz przeglądać łącząc sie FTP
wiesz co masz "włączyć" bo cierpliwość ma swoje granice :evil:
GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 5.6 | GM HYPERCUBE HYPERION v5.6 BETA I GI980HD HYPERION5.5
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez wispiotr » 2013-03-30, 11:49

proponuje melisę
wispiotr
 
Posty: 41
Dołączenie: 2007-11-07, 07:59
Miejscowość: wrocław

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez Waher » 2013-04-02, 15:01

Witam serdecznie.

Mam problem konfiguracją oscama.
Jaki? Już tłumaczę.

Po pierwsze GI Hyper Cube nie posiada oryginalnej wersji OS'a 1.20 zaś pliki konfiguracyjne są właśnie pod nią.
Druga sprawa, Os 1.1 nie działa prawidłowo w wersji Marcowej systemu, to znaczy konsola nie jest w stanie uruchomić serwera.
Trzecia sprawa w wersji nawet 1.2 pod którą jest pisany art. nie ma czegoś takiego jak etc/tuxbox/oscam-stable... otóż dlaczego?
Bo nie ma wersji stabilnej 1.2 .

Kopiowanie waszych plików do wersji 1.0 lub 1.1 jest w zasadzie stratą czasu, przepisywanie wartości również. Wszystkiemu są winne w 30% inaczej zbudowane pliki konfiguracyjne których multi-wersyjność jest na dość niskim poziomie o czym się przekonałem.

Za to pliki na sofcie z lutego wywalają ciągle błędy. Ale mniejsza z tym.

Ustawione mam na internal, 0B00, grupa 1, cache 1,3, 255 .
Karta sprawdzana pod 357 i 400Mhz
Karta Tnk, stąd ustawienia oczywiście pod nią. dev0.
niestety w poradniku nie ma nic na temat zdefiniowania portów przez dvb(i priorytetów czytnika)... :( a to jednak podstawa by odczytać kartę.
Zatem ustawiłem porty i priorytety.

Powiem co wyświetla się w logu Os'a
Łączy się z urządzeniem, odczytuje system jako conax(czy conarx), sczytuje listę kanałów i wyskakuje bład 0B00:10D7 (piszę z pamięci ,stąd mogła być pomyłka).
Zatem czego to jest wina?
Waher
 
Posty: 2
Dołączenie: 2013-04-02, 14:47

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez sq9 » 2013-04-02, 21:04

1.pliki konfiguracyjne mogą być bez opisu za # i tak to nic nie zmieni bo są poprawne
2.w oprogramowaniu z 18032013 które jest opisywane tu:
viewtopic.php?f=49&t=1294&start=15
oscam został uruchomiony i działa poprawnie :idea:
do pobrania :
LINK

proszę najpierw wgrać poprawione przez kol.SebiCo oprogramowanie E2 i zastosować się do jego wskazówek :idea:
Do poprawnej pracy czytnika kart w oscam potrzebujemy :
oscam.conf ,oscam.user ,oscam,dvbapi ,oraz poniżej

poprawny wpis w oscam.server dla kart TNK SD jest taki ,i inny nie będzie :

Kod: Zaznacz wszystko
       

        [reader]
        label                         = TNK SD
        protocol                      = internal
        device                        = /dev/sci0
        caid                          = 0B00
        detect                        = cd
        mhz                           = 400
        cardmhz                       = 400
        group                         = 1

wszystkie pliki są w poradniku :idea: z podziałem na rodzimych operatorów platform :!:

jeżeli użyjesz wersji oscam 1.2 i tylko i wyłącznie w tym wypadku ,musisz użyć wpisu
device =/dev/dvb/adapter0/demux0 , zamiast device = /dev/sci0
jednak oscam 1.2 został kompilowany w celu uruchomienia kart Sky Deutschland co się niestety nie udało :-/ i wcale nie musi dobrze współpracować z kartami naszych nadawców :idea:
GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 5.6 | GM HYPERCUBE HYPERION v5.6 BETA I GI980HD HYPERION5.5
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez Waher » 2013-04-03, 20:13

Aaaa dziękuję, aczkolwiek w wersji marcowej poprawionej na której siedziałem z 7h na plikach z poradnika no nie rusza mimo usilnych starań.
Nie można ani zatrzymać, ani wystartować, a nawet zrestartować Os'a.
Sama Enigma nie wskazywała chęci współpracy, czasem walnęła takiego crasha że trzeba było robić reinstalke systemu.
Później stwierdził że nie zobaczy rozszerzeń bo będzie sobie myślał i wykrywał je do usr*nej śmierci, aż potem już w zasadzie zrobił się z sytemu totalny kapeć.
Zaraz powiem co najlepsze (szykujcie się na dawkę śmiechu)
Crash systemu wywołało zmienianie tylko i wyłącznie plików oscam'a przez protokół FTP :D
Co do komentarzy w plikach - potrafię programować w kilku językach - na prawdę wiem co to i na co, w zasadzie czy są - czy nie to mnie to wisi.
Szanuję autora programu/skryptu stąd je zostawiam :) Aczkolwiek dziękuję za informacje.

Otóż tłumaczę dalej mój problem.
Na lutowej wersji systemu dawał przynajmniej znać że żyje i reagował na moje zmiany w cfg :)
teraz co do konfiguracji dokładniej.
Labela sobie zmieniłem we wszystkich plikach na tnk bo to jest w zasadzie dla nas tylko informacja. (w innych plikach wymagających lablea też dawałem tnk)
Sprawdzałem na 3 protokołach z czego internal dawał najlepszy efekt stąd został (nawet mouse sprawdzałem).
caid czyli numer karty oczywiście dałem jako 0B00 bo każdy dostawca kart ma inne ID co jest logiczne.
detect = cd (oczywiście też tak mam)
Taktowanie... testowałem i na 400 i ~357 - większą kompatybilnością wykazywała się na niższym zegarze stąd takowy zostawiłem (wywalała mniej błędów).
Grupa pierwsza - bo innych nie ustawiam, stąd też pierwsza - poza tym na podstawie grupy (i labela) potem OS odczytuje z innych plików dalsze instrukcje :)

Myślę osobiście że to coś albo z systemem, albo z osem bo innej możliwości chyba nie ma mimo dobrych configów.

Pozdrawiam
Waher
 
Posty: 2
Dołączenie: 2013-04-02, 14:47

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez sq9 » 2013-04-04, 06:16

gdzie te logi z GS :?:

powinieneś wiedzieć że uruchomionego procesu nie można podmienić :lol:
najpierw trzeba zatrzymać oscam by podmienić binarkę :idea:
Majstruj dalej, przynajmniej się czegoś nauczysz :!:
GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 5.6 | GM HYPERCUBE HYPERION v5.6 BETA I GI980HD HYPERION5.5
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: Karta C+/SmartHD w oscam

Postprzez jamojad » 2013-08-06, 14:05

Witam,
mam proste pytanie:
czy użytkownik całkowicie zielony (taki jak ja) w konfigurowaniu tego typu urządzenia, będzie mógł bez żadnych modyfikacji softu używać karty CYFRY (sama karta).
Mam tu na myśli sytuację że kupuję tuner, przynoszę do domu, ładuję kartę i śmiga.
Nie mam możliwości podłączenia tunera do netu, więc jak wygląda ewentualna zmiana oprogramowania w takim przypadku?
Dziękuję za pomoc.
jamojad
 
Posty: 4
Dołączenie: 2013-08-05, 13:56

Następna

Powróć do Golden Media Hypercube

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość