Spostrzeżenia związane z Polsatem Cyfrowym.

Moderator: sq9

Postprzez rafiodym » 2007-08-27, 22:15

Tak jak chwaliłem się w Hydeparku jestem świeżo upieczonym posiadaczem GI-S 780 CRCI Xpeed. Wgrałem nowy soft z 22.08.

Instalacja modułu, karty Cyfrowego Polsatu

Moduł włożyłem w górny slot.
Po włączeniu świeżego modułu będzie nam pokazywało się co chwila info "Błąd 04: Twoja karta jest zablokowana", co powoduje dla niewprawionego pewne kłopoty z przełączaniem kanałów jeżeli błądzi po programach nadawanych w paczce CP.
Sprawdźmy na infolinii CP jaki powinien być numer wersji oprogramowania i wersji systemu modułu i porównajmy z tym co odczytał nasz tuner.
stan na 25.08.2007:
wersja oprogramowania POLSAT 1.01.027
wersja systemu 3.31.09
Jeżeli się różnią to:
najpierw przełączmy tuner na kanał nadający na częstotliwości 12284, np. Discovery Civilisation (Discovery Channel nadaje na innej), teraz przeprowadźmy aktualizację oprogramowania modułu- tuner samoczynnie wykryje nowy soft lub będziemy musieli to zrobić ręcznie w menu (informacja o nowym sofcie jest podzielona na kilka wierszy, oddzielnie podświetlanych- wprowadza to trochę zamieszania).
Tuner z kilka razy będzie przechodził inicjalizację aktualizacji softu modułu, aż w końcu załapie i przejdzie cały tryb. Dla pewności zrestartujmy tunka.

Teraz przełączmy na kanał CP nadawany na częstotliwości 11158, najlepiej Polsat Sport, telefon na na infolinię CP, złóżmy prośbę o aktywowanie naszej karty i modułu. Pan poinformuje, że musimy czekać ok. 1,5h, ja po 10 min. mogłem korzystać z pakietu CP :-D

No a teraz łyżka dziegciu. :roll: :evil:

Kiedy przełączam na kodowany kanał z paczki CP, po 15 sek. wyskakuje okno, że danego kanału nie ma w moim pakiecie, po 3 sek. okno znika, a kanał można dalej oglądać (wiem, że CP i producenci tunerów często mieli z tym problemy). Później pojawia się cyklicznie co 2 min. Obraz wówczas jest zamrożony, dźwięk wyłączony. Pan z info CP poradził, żeby wyjąć moduł, potem kartę i z powrotem, karta w moduł, moduł w slot. Działa, na jedną sesję oglądania danego kanału, bez przełączania w międzyczasie na inne kanały. Jeśli tylko zmienimy kanał i wrócimy do poprzednio "zdekodowanego", cała "operacja" musi być powtórzona. Mnie znudziła trochę ta gimnastyka i odkryłem, że wystarczy z pilota off i on tuner, przy każdym zmienianym kanale.
Chivay, Jurek pomocy :!: Czy powinienem wgrać poprzedni soft :?:

Podziękowania dla miłego konsultanta z CP za pomoc przy starcie modułu.

Pozdrawiam
Raf
rafiodym
 
Posty: 80
Dołączenie: 2007-08-04, 15:35
Miejscowość: W-wa

Postprzez Jurek » 2007-08-28, 08:19

W 99% procentach przypadków wystarczy, gdy włączysz Polsat Sport i poczekasz 10-15 min. To jest taka dodatkowa porcja softu, odpalająca ten komunikat.
Ja na swoim module w ogóle nie mam już takich komunikatów.
Jurek
Administrator
 
Posty: 2914
Dołączenie: 2007-06-12, 12:23
Miejscowość: Wrocław

1%

Postprzez rafiodym » 2007-08-29, 14:51

To chyba jestem w tej grupie 1%. Nie pomogło. Nawet po wysłaniu przez ICOK CP uprawnień na kartę i pozostawieniu włączonego polsatu sport na całą noc. :roll:
Brak mi konceptu :idea: :?:
GI-S 780 CRCI Xpeed, 60 cm po C+, Cyfrowy Polsat. Teraz ponownie C+.
rafiodym
 
Posty: 80
Dołączenie: 2007-08-04, 15:35
Miejscowość: W-wa

bez zmian

Postprzez rafiodym » 2007-08-30, 10:07

Dalej bez zmian.
Nie pomogło przetrzymanie włączonego tunka na polsat sporcie przez kilka godzin.
Nie pomogła zmiana softu na lipcowy.
Poza tym na sofcie lipcowym co 2-gie włączenie tunera zaczyna się od ustawienia wersji językowej softu.
Nie pomogło przełożenie modułu do dolnego slotu.
Nawet czyściłem złącza slotu i modułu sprężonym powietrzem.
chyba pozostaje wgranie softu przez RSa, kwestia czy można wgrać soft do modułu przez RSa i gdzie jest dostępny.
Hmm :-/
co jeszcze można zrobić?
GI-S 780 CRCI Xpeed, 60 cm po C+, Cyfrowy Polsat. Teraz ponownie C+.
rafiodym
 
Posty: 80
Dołączenie: 2007-08-04, 15:35
Miejscowość: W-wa

Postprzez Jurek » 2007-08-30, 10:45

Pozostaje zareklamować sam moduł. Wgrywać przez RS możesz do woli, nie ma to znaczenia. Tylko to nic nie zmieni.
Sam głupieję , jak dostaje takie info a nie moge tego sprawdzić, bo na moim CAM jest OK. Ale nawet infolinia CP zmieniła zdanie, bo wcześniej w 100% była odpowiedź, ze to wina tunera :-/
Jurek
Administrator
 
Posty: 2914
Dołączenie: 2007-06-12, 12:23
Miejscowość: Wrocław

Jedyny?

Postprzez rafiodym » 2007-09-05, 00:21

No cóż. Wymieniłem moduł i w kratkę. na polsacie sport zasysało na potęgę. Raz działa stabilnie bezproblemowo, raz kapryśnie. Oczywiście "tego kanału nie ma na twoim abonamencie" czy jakoś tam. Nawet nie mam siły na opisywanie dokładnie czynności i objawów, po których było dobrze, a po których źle.
Odnalazłem na zielonym forum i niebieskim to co utkwiło mi w mojej podświadomości, info nt. tych problemów. Jurek wygląda na to, że czeka Was długa współpraca z CP. Zastanawiam się nad wyprawą na Łubinową do serwisu CP z tunerem i ich modułem.
Wysuwanie ciągłe modułów, budzi we mnie lekkie sprzecznośći, w ten sposób możemy uszkodzić/poluzować delikatne pinu slotu.

Tak poza tym tuner jest super. Moja małżonka nie kwestionuje wybory tunera GI zamiast polszmatowskiego.
GI-S 780 CRCI Xpeed, 60 cm po C+, Cyfrowy Polsat. Teraz ponownie C+.
rafiodym
 
Posty: 80
Dołączenie: 2007-08-04, 15:35
Miejscowość: W-wa

Postprzez Jurek » 2007-09-05, 08:10

A propos sytuacji raz źle, raz dobrze. Swego czasu umówiłem się online z inżynierami Polsatu na testy via satelita naszych tunerów z modułem. Ja siedzę daleko od Polski z inżynierami od Interstara, do tunera podpięte wszystko co możliwe do czytania streamu, na telefonie mam przesympatycznego i kompetentnego człowieka z Polsatu. Robimy testy typu - rozparować, sparować, zmienić uprawnienia itd - wszystko dzieję się w czasie rzeczywistym. I wiecie co? Nawet nie zająknął się moduł, działał aż miło. Żadnych komunikatów, zwiech itp.
Zastanwiam się nad opcją wyłączenia kompletnego komunikatów z modułu CP (wariant kilku innych dostawców), ale to jest ograniczenie możliwości korzystania z tego, za co się zapłaciło.
Jurek
Administrator
 
Posty: 2914
Dołączenie: 2007-06-12, 12:23
Miejscowość: Wrocław

kombinacje

Postprzez rafiodym » 2007-09-05, 13:14

może kombinuję jak koń pod górę.
Pogooglowałem znalazłem to: tekst z sat kuriera
co prawda stary ale być może tu jest problem. Choć CAM CP u Was działa bez zarzutu.
Jurek może wyjściem awaryjnym będzie wypuszczenie softu bez obsługi modułu.
w kazdym bądź razie udaję sie do serwisu CP i tam będziemy kombinować. Wrażenia przekażę.
GI-S 780 CRCI Xpeed, 60 cm po C+, Cyfrowy Polsat. Teraz ponownie C+.
rafiodym
 
Posty: 80
Dołączenie: 2007-08-04, 15:35
Miejscowość: W-wa

Postprzez nowy » 2007-09-07, 16:37

Witam ja mam stary model interstara 8005 D i po przeczytaniu info dystrybutora czyli na www.sat.pl że cam polsatu dobrze współpracuje z Interstarami postanowiłem zakupić cama Polsatu (już jakiś czas temu) rzeczywistość okazała sie być inna taka jak opinie powyżej zacząłem próbować różnych kombinacji (okazało sie że po zainstalowaniu drugiego modułu Reality) moduł Polsatu pracuje w Interstarze bezbłednie.
Ostatnio edytowany przez nowy, 2007-09-07, 19:06, edytowano w sumie 1 raz
nowy
 
Posty: 5
Dołączenie: 2007-09-07, 16:12

Postprzez Jurek » 2007-09-09, 16:03

I to jest najlepsze podsumowanie problemu - na zdrowy rozum co ma moduł CP do Reality? A jednak po zamontowaniu obydwu jest OK. To samo z wersjami softu - my robimy ekstra optymalizację pod CP, jest ok, 2 tygodnie , a potem jakiś update i wyskakuje coś dziwnego. Do tego co moduł, to inne zachowanie tunera, na tym samym sofcie. Nie pozostaje nic innego jak śledzić porady użytkowników i sprawdzać czy u Was zadziała ok.
Jurek
Administrator
 
Posty: 2914
Dołączenie: 2007-06-12, 12:23
Miejscowość: Wrocław

Postprzez rafiodym » 2007-09-10, 12:14

Oki.
Swoją drogą jeszcze nie miałem czasu wybrać się z pudełkami na Łubinową do serwisu CP. Gorzej mają klienci spoza Wawy. Poza tym jak się odbierze nowy moduł u dystrybutora (10 dni roboczych od daty zakupu ponoć, wtedy jeszcze wymienią, później oficjalny "wysyłkowy" serwis CP), to trzeba czekać do 48 h na aktywacje nowego cama- zmiany w bazie danych CP. :-/ Lecz to co Jurek zauważył, cała operacja może wziąć w łeb, jak CP dorzuci nową aktualizację swojego cama.
Proponuję następujące rozwiązanie: dla klientów planujących zakup GI do odbioru CP
pakiet Tuner + moduł załóżmy Reality w wersji lightowej, to jest bez kanałów XXX- tańsza cena. Od razu uprzedźcie klienta - "mogą być problemy", nie będzie wtedy zaskoczenia i zbędnego rozpisywania się na forum.

Przeglądałem ten moduł: cena już od 299,99!!! PLN bo tylko z dwoma kanałami XXX, lub 350,- z 4 XXX. Tak swoją drogą, normalny klient to może się lekko ...
Czy musi to być cam Reality, czy może to być DiabloCam, a najlepiej Matrix Reborn, bo już za 140,- PLN? Może wystarczy włozyć do UCASa zwykłą karteczkę np. FUN-kę z odpowiednim wsadem? Czy powyższe działania wystarczą, jak CP znowu coś wymyśli :-?
Pytam bo nie przewidziałem w swoim budżecie na tv-sat, dodatkowych kosztów.
Ostatnio edytowany przez rafiodym, 2007-09-15, 12:58, edytowano w sumie 1 raz
GI-S 780 CRCI Xpeed, 60 cm po C+, Cyfrowy Polsat. Teraz ponownie C+.
rafiodym
 
Posty: 80
Dołączenie: 2007-08-04, 15:35
Miejscowość: W-wa

Postprzez Jurek » 2007-09-11, 09:01

Osobiście znam jakieś 10 osób które używają sprzetu GI z modułem CP i nie mają problemów (ja jestem jedną z nich). Rozumiem, że przemawia przez Ciebie gorycz, ale rozwiązanie z dołożeniem drugiego modułu żeby oglądać programy z CP jest trochę... ekstrawaganckie? ;-)
A poważnie - wymien moduł. To jest w tej chwili jedyne wyjście, skoro sprawdziłeś różne ustawienia i wersje oprogramowania tunera.
Jurek
Administrator
 
Posty: 2914
Dołączenie: 2007-06-12, 12:23
Miejscowość: Wrocław

Świeci

Postprzez rafiodym » 2007-09-15, 13:17

Udałem się osobiście do serwisu polsatowskiego w środę tj. 12.09. Zabrałem ze sobą tuner i moduł.
Po 30 min. oczekiwania, zostałem zaproszony przez bardzo uprzejmego pracownika serwisu na halę. Przetestowaliśmy dość dużą liczbę modułów na moim tunku i Humaxach HD. Moduły wysiadały na moim GIS 780 xpeed, na humaxach chodziły w kratkę (info o braku kanału w pakiecie).
Pan z serwisu powiedział, że nie zdiagnozowano dlaczego moduły się zapętlają. Zgłosili to już już Kudelskiemu, a ten na razie siedzi cicho. To zapętlenie najbardziej było widoczne na moim tunku- czas pomiędzy wyświetleniem okienka zmniejszał się, aż do kompletnego zawieszenia kanału, czarny obraz.
Otrzymałem inny (nie nowy) moduł. Po szybkiej aktywacji sprawdziliśmy go na GI 7800 Premium moduł chodził bezproblemowo oraz na GIS 870 Xpeed- to samo co u mnie, "okienka".

Na dzień dzisiejszy tj. sobotę jest ok.
Soft mam lipcowy. Po włączeniu tunka, jeżeli przechodzę z kanału nadawanego z transpondera polsatowskiego na kanał z "obcego" transpondera, wtedy zazwyczaj wyskakuje okienko. Wystarczy wyjąć na chwilę samą kartę (nie moduł), i tuner z modułem działają jak im fabryka nakazała. Jest oki. Nie potrzeba więcej żadnych restartów. :-D
W piątek zupełnie nie musiałem wachlować kartki.

Jedna uwaga od pana z serwisu, nie trzeba ustawiać na polsacie sport, żeby "dołapywać" uprawnienia. Pobierzemy je z kanałów nadawanych na każdym transponderze polsatowskim.

Jurek rozpisuję się, mając nadzieję, że opis ten może się przydać Golden-Interstarowi i jego użytkownikom.
Podziękowania dla uprzejmego Pana z serwisu Polsatu.
Rafi
GI-S 780 CRCI Xpeed, 60 cm po C+, Cyfrowy Polsat. Teraz ponownie C+.
rafiodym
 
Posty: 80
Dołączenie: 2007-08-04, 15:35
Miejscowość: W-wa

Postprzez Jurek » 2007-09-16, 11:53

Dzięki za opis, pomoże wielu użytkownikom. Ciesze się , ze CP bada problem, mnie tak samo informowano. Ze swojej strony zrobimy wszystko, żeby to poprawić, ale jak wynika z moich (i Twoich również) doświadczeń, należałoby zacząć od modułu.
Co do przesyłania uprawnień - zgadza się, są przesyłane na wszystkich TP Polsatu, ale na Polsacie Sport działa to najszybciej. Sprawdzone doświadczalnie :-D
Jurek
Administrator
 
Posty: 2914
Dołączenie: 2007-06-12, 12:23
Miejscowość: Wrocław

Postprzez dominiqe » 2007-09-28, 10:16

Witam wszystkich posiadaczy tunerow Golden Interstar.
Jestem rowniez nieszczesliwym, zalamanym wlascicielem kupionego wczoraj GI-X780 :cry: Problem - modul Cyfrowego Polsatu. Na Fergusonie dzialal bez problemu, a na sprzecie GI idzie zwariowac - nie da sie normalnie obejrzec zadnego programu, bo co chwile wyskakuje komunikat, ze "Tego kanalu nie ma w Twoim abonamencie". Gdybym wiedzial, ze bede miec takie cyrki to nie kupilbym tego tunera. Rodzina chce mnie zabic, a ja juz nie wiem jak im przetlumaczyc, ze to nie jego wina. Wylaczanie i wlaczanie tunera za kazdym razem kiedy przerzuce program? to jest poprostu nienormale.

Pytanie do administratora - kiedy GI wprowadzi jakas poprawke do nowej wersji softu, ktora wyeliminuje problem?
:cry: :cry: :cry:
dominiqe
 
Posty: 6
Dołączenie: 2007-09-28, 09:39

Następna

Powróć do Cyfrowy Polsat

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość